Pin It

Σ’ ένα γραφικό κόλπο 3 χιλιόμετρα από το Παραλίμνι, βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Από το ξωκλήσι αυτό πήρε το όνομα του ο κόλπος και το αλιευτικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε εκεί για τους ψαράδες της περιοχής. Λίγο πριν φθάσουμε στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Πρωταρά, συναντούμε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Είναι κτισμένο σ’ ένα γρανιτένιο λόφο με σχεδόν κάθετες πλευρές. Τα τελευταία χρόνια κτίστηκε εκεί μια εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, στη θέση του μικρού δωματίου που χρησιμοποιείτο ως εκκλησία.

Η θρησκευτική παράδοση είναι πολύ ζωντανή στο Παραλίμνι. Οι κάτοικοι είναι πιστοί στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία , όπως τη βρήκαν από τους προγόνους τους. Η εκκλησία στο Παραλίμνι, κάθε Κυριακή, ακόμα και σήμερα, συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς, που θεωρούν καθήκον τους τον τακτικό εκκλησιασμό και την εκτέλεση των άλλων θρησκευτικών τους καθηκόντων. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος Άγιος του Παραλιμνίου. Η μέρα της γιορτής του είναι τοπική αργία και μεγάλη γιορτή για το Παραλίμνι. Οι δύο κύριες εκκλησίες του Παραλιμνίου είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο. Βρίσκονται και οι δύο στο κέντρο του Δήμου. Η μία είναι κτισμένη από το 19ο αιώνα. Η δεύτερη κτίστηκε το 1965 σε απόσταση 30 μέτρων από την πρώτη. Είναι μεγάλη και σχεδόν τετράγωνη. Τα εγκαίνια έγιναν το 1967 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Λίγα μέτρα πιο κάτω σε μια νησίδα που περιβάλλεται από τρεις δρόμους βρίσκεται μια αρχαία βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Άννα. Σήμερα η εκκλησία αυτή ανήκει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και είναι από τα ιστορικά αξιοθέατα μέρη που τα επισκέπτονται πολλοί ξένοι.  Στην έξοδο του χωριού, στο δρόμο προς τον Πρωταρά βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Είναι η εκκλησία της Αυτοστέγασης Εκτωπισθέντων Παραλιμνίου, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή. Η Αγία Βαρβάρα λειτουργεί κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή.

Σ’ ένα γραφικό κόλπο τρία χιλιόμετρα από το Παραλίμνι βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Από το ξωκλήσι αυτό πήρε το όνομα του ο κόλπος και το αλιευτικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε εκεί για τους ψαράδες της περιοχής.

Λίγο πριν φτάσουμε στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Πρωταρά συναντούμε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Είναι κτισμένο σ’ ένα γρανιτένιο λόφο με σχεδόν κάθετες πλευρές. Τα τελευταία χρόνια κτίστηκε εκεί μια εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, στη θέση του μικρού δωματίου που χρησιμοποιείτο ως εκκλησία. Για να φτάσεις στο ξωκλήσι αυτό πρέπει ν’ ανέβεις μια απότομη πέτρινη σκάλα με 153 σκαλοπάτια. Κοντά στο λόφο έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο – όπου μπορούν οι επισκέπτες να ξεκουραστούν και να πιούν ένα αναψυκτικό.

Τα βράδια ο λόφος με την εκκλησία είναι φωταγωγημένος και δημιουργεί ένα εξαίσιο φαντασμαγορικό θέαμα.

Το ξωκλήσι αυτό γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. Τα περασμένα χρόνια γινόταν εδώ ένα διήμερο πανηγύρι. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Παραλιμνίου πήγαιναν από το απόγευμα στον εσπερινό και μετά διανυκτέρευαν στην περιοχή, στα κτήματα τους κοντά στη θάλασσα.

Πιο κάτω από την καρδιά της τουριστικής περιοχής Πρωταρά, σε απόσταση 300 μέτρων από το δρόμο, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιώτισσας. Είναι μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία. Το ξωκλήσι αυτό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γίνεται το πανηγύρι της «Παναγιώτισσας», όπως ονομάζεται η Παναγία αυτής της εκκλησίας. Και το πανηγύρι αυτό ήταν διήμερο. Οι κάτοικοι πήγαιναν στο πανηγύρι από το απόγευμα της προηγούμενης και διανυκτέρευαν και πάλι στα κτήματα τους στην περιοχή. Κοντά στο ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους, τον Κοσμά και τον Δαμιανό. Το ξωκλήσι αυτό γιορτάζει την 1η του Ιούλη. Και εδώ γίνεται κάθε χρόνο πανηγύρι. Στα ανατολικά του Παραλιμνίου, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από τα τελευταία σπίτια, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα. Στο ξωκλήσι αυτό οδηγεί ένας χωματόδρομος που τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να πηγαίνουν στα κτήματα τους στην περιοχή. Το ξωκλήσι βρίσκεται σ’ ένα σύδεντρο από ευκαλύπτους. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα.

Αρκετά ξωκλήσια βρίσκονται μέσα στην κατοικημένη περιοχή του Παραλιμνίου ή πολύ κοντά σ’ αυτή. Αυτά τα εκκλησάκια στα παλιά χρόνια ήταν οι εκκλησίες των μικρών οικισμών που αργότερα συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το Παραλίμνι. Άλλα από αυτά ήταν πραγματικά ξωκλήσια, άλλα με την επέκταση του χωριού βρέθηκαν ανάμεσα στα σπίτια.

Στην περιοχή κοντά στο Γυμνάσιο βρίσκεται το ξωκλήσι του Άη Δημήτρη. Βρίσκεται στην περιοχή που ήταν κτισμένος ένας από τους παλιούς οικισμούς που εγκαταλείφθηκε, επειδή ήταν ορατός  από τη θάλασσα και ίσως να καταστράφηκε τον καιρό των αραβικών επιδρομών. Η εκκλησία αυτή δεν είναι παλιά. Είναι του 20ου αιώνα και φαίνεται ότι κτίστηκε στην περιοχή που βρίσκονταν τα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας.

Πολύ κοντά στις σημερινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, στα Δυτικά τους, βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Κορνηλίου. Ανάμεσα στα σπίτια ήταν κτισμένη μια παλιά μικρή εκκλησία. Ο δρόμος που περνούσε από κει ονομάστηκε οδός Αγίου Κορνηλίου. Τα τελευταία χρόνια η Εκκλησιαστική Επιτροπή κατεδάφισε την παλιά εκκλησία που δεν είχε καμιά αρχιτεκτονική ή άλλη αξία. Στη θέση της κτίστηκε μια μικρή, κομψή εκκλησία, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Στο νοτιοανατολικό άκρο της κοινότητας, κοντά στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Είναι πολύ όμορφο και γραφικό. Τώρα έχει περικυκλωθεί από αρκετά σπίτια που όμως βρίσκονται σε κάποια απόσταση. Έτσι το εκκλησάκι, ακόμα και σήμερα, προβάλλει με την ομορφιά και την ιστορία του, μόνο του μέσα σε μια μεγάλη έκταση και θυμίζει σ’ όλους πως το Παραλίμνι από τα παλιά χρόνια διακρινόταν για τη θρησκευτικότητα του και την προσήλωση του στις θρησκευτικές παραδόσεις.

Μέσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου βρίσκεται ένα άλλο μικρό εκκλησάκι. Είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις και η εκκλησία αυτή ανακαινίστηκε και τώρα φαίνεται σαν να είναι καινούργια.

Μέσα στο κοιμητήριο, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της κοινότητας, είναι κτισμένη μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Θωμά. Φαίνεται πως στα παλιά χρόνια εδώ βρισκόταν ένας συνοικισμός, που αργότερα εγκαταλείφθηκε. Στην αυλή της εκκλησίας δημιουργήθηκε το κοιμητήριο του χωριού. Ήταν αρκετά μακριά από τα σπίτια. Σήμερα με την επέκταση της κοινότητας αρκετά σπίτια έχουν κτιστεί σε μικρή απόσταση. Η εκκλησία αυτή έχει τη δική της γιορτή, το δικό της πανηγύρι. Γίνεται την Κυριακή του Θωμά, την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα. Ο καιρός τότε είναι θαυμάσιος. Η άνοιξη είναι στις δόξες της. Οι κάτοικοι μαζεύονται το πρωί στη λειτουργία. Μαζί τους παίρνουν και λουλούδια για να στολίσουν τους τάφους των δικών τους. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη σ’ αυτούς.

Δύο ξωκλήσια βρίσκονται στην περιοχή του Φανού. Ο Φανός είναι ο πιο ψηλός λόφος της περιοχής και βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Παραλίμνι. Στην περιοχή αυτή έχει τοποθετηθεί και η κεραία αναμεταδόσεως της τηλεόρασης. Τα ξωκλήσια της περιοχής είναι οι Άγιοι Σαράντα και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Και σε ένα ιδιωτικό κτήμα βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Άλλο ξωκλήσι βρίσκεται στην περιοχή «παδκιά τ’ Άη Γιωρκού» και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μάμα.

Η κύρια εκκλησία του πολιούχου Αγίου Γεωργίου και οι άλλες δεκαέξι εκκλησίες και ξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου δείχνουν τη βαθειά πίστη των κατοίκων του Παραλιμνίου από τα παλιά χρόνια, ως τα σήμερα. Ως τη δεκαετία του 1970 οι θρησκευτικές γιορτές στο Παραλίμνι ήταν ξεχωριστό γεγονός. Αρκετές από αυτές τηρούνταν ως τοπικές αργίες. Η μέρα της γιορτής ήταν πανηγύρι. Όλοι οι κάτοικοι πήγαιναν για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου που γιόρταζε. Οι συνθήκες ζωής, άλλαξαν τις ωραίες αυτές συνήθειες των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια που το Παραλίμνι έγινε τουριστική περιοχή οι θρησκευτικές γιορτές δεν έχουν πια την ίδια σημασία, γιατί τώρα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι υπάλληλοι και δεν μπορούν να αργούν όποτε θέλουν. Μόνο οι πιο ηλικιωμένοι τηρούν ακόμα με ευλάβεια τις παλιές συνήθειες.