Pin It

Κατακλυσμός

Ο κατακλυσμός ήταν μια παραδοσιακή γιορτή με μεγάλη πολιτιστική σημασία στην παραλία της Αμμοχώστου. Γινόταν την Κυριακή της Πεντηκοστής και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Σ’ αυτήν γίνονταν διάφοροι ποιητικοί και χορευτικοί διαγωνισμοί, που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των λαϊκών καλλιτεχνών ολόκληρης της Επαρχίας.

Η γιορτή του Κατακλυσμού σταμάτησε προσωρινά το 1975 μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Αμμοχώστου. Από το 1977 όμως, η γιορτή του κατακλυσμού διοργανώνεται κάθε χρόνο στην παραλία του Πρωταρά από το Δήμο Παραλιμνίου για να διατηρήσει την παράδοση ώσπου να ελευθερωθεί και πάλι η Αμμόχωστος.

Τη  Δευτέρα του Κατακλυσμού λαμβάνει χώρα μια τελετή, η οποία είναι ίσως μοναδική σε όλο τον Ελληνικό χώρο. Η πρωινή λειτουργία λαμβάνει χώρα στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στον κόλπο που φέρει το ίδιο όνομα. Μετά τη λειτουργία, ο ιερέας, ο Δήμαρχος και άλλοι αξιωματούχοι προχωρούν με βάρκα στο κέντρο του κόλπου, όπου ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό στη θάλασσα και ευλογεί το νερό. Ο σταυρός ρίχνεται στο νερό τρεις φορές και νεαροί κολυμβητές μπαίνουν στο νερό για να ανασύρουν τον σταυρό. Η τελετή είναι παρόμοια με εκείνη του αγιασμού των υδάτων που λαμβάνει χώρα την ημέρα των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου.

Ο κατακλυσμός είναι μια χαρούμενη γιορτή, η μουσική και τα τραγούδια του χθες συνδυάζονται με τη σημερινή μουσική, οι μικροπωλητές πωλούν τα προϊόντα τους στο πλήθος. Ίσως η μορφή των τελετών να έχει αλλάξει με τον καιρό, αλλά ο κόσμος ακόμα ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Παραλιμνίου ανάλαβε υπεύθυνα την οργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων πάνω σε οργανωμένη βάση με απώτερο σκοπό να διατηρήσει και να συνεχίσει την παράδοση του Δήμου, που πάντα είχε επίδοση στον πολιτιστικό τομέα αλλά και να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στους ντόπιους και στους επισκέπτες του Δήμου Παραλιμνίου στο ψυχαγωγικό τομέα.

Σε συνεργασία με τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου και το Συμβούλιο Νεολαίας, προσφέρει στους δημότες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και μορφωτικές εκδηλώσεις με απώτερο στόχο την αναβάθμιση και την καλλιέργεια της  ποιότητας ζωής αλλά και της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής. Κάθε χρόνο την Κυριακή του Κατακλυσμού, πέραν των καθιερωμένων εκδηλώσεων, πραγματοποιείται η παρουσία ενός Έλληνα καλλιτέχνη ή ενός συγκροτήματος για τη ψυχαγωγία του κόσμου με πλήρη επιτυχία στην θάλασσα του FigTreeBay. Πέρσι το Συμβούλιο Νεολαίας ενίσχυσε τις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού διοργανώνοντας μια «κιθαροπαρείστικη» κατάσταση στην παραλία του Πρωταρά την Κυριακή του Κατακλυσμού (23/06/13), φέρνοντας ένα νέο συγκρότημα τους Cashiersμε τον Αντώνη Οικονόμου όπου έδωσε μια δίωρη συναυλία για τη νεολαία με πλήρη επιτυχία στα γήπεδα beachvolleyμεταξύ της παραλίας Sunriseκαι Fig Tree Bay. Φέτος το Συμβούλιο Νεολαίας έδωσε διαφορετικό στίγμα στον Κατακλυσμό με τη διοργάνωση του WaterFightόπου η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Μικροί και μεγάλοι γέμισαν τις φούσκες τους με νερό και σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία του Πρωταρά έκαναν νεροτσουλήθρες, βράχηκαν με τις φούσκες τους και συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό δροσερό νεροπόλεμο με άφθονο κέφι υπό τη συνοδεία Djstτου AntennaFm. Οι πιο αμφίρροπες «μάχες» του καλοκαιριού έγιναν την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 στην παραλία του Πρωταρά, έμπροσθεν του ξενοδοχείου Silver Sands με είσοδο και  «εξοπλισμό» να είναι δωρεάν! Ο μεγαλύτερος νεροπόλεμος, το «PROTARAS WATERFIGHT 2014», ετοιμάζεται έλαβε χώρα την Κυριακή του Κατακλυσμού στην παραλία του Πρωταρά!

Το «στάδιο» ήταν μια αρένα 100 τετραγωνικών μέτρων επάνω στην χρυσή αμμουδιά του Πρωταρά, και ενώ οι «μαχόμενοι» προσπαθούσαν να αποφύγουν το μπουγέλομα, θα χορεύουν σε ρυθμούς DJ  Anthony642 και Dimitri G! Πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Όσοι μπήκαν στην αρένα, βγήκαν απ’ αυτήν μούσκεμα! Το ερωτηματικό, όμως, είναι: πόσο μούσκεμα;!

 

Γκάλερυ

Γκάλερυ Κατακλυσμού 2017